Miehet kuolevat, naiset kärsivät? Verorahoitteisten tahojen empatiakyvyttömyys miehiä ja poikia koht
Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan naisten ja tyttöjen on kerrottu olevan miehiä ja poikia heikommassa asemassa. Naisen euro on kuulemma ollut vain runsaat kahdeksankymmentä senttiä ja alle puolet kaikista johtoryhmien jäsenistä on ollut naisia. Afganistanissa tytöt eivät päässeet kouluun, kun pojat pääsivät sotimaan. Niinpä Suomi rahoitti viime vuonnakin erityisesti ulkomaisia, mutta myös kotimaisia naisjärjestöjä yhteensä yli 20 miljoonalla eurolla.
Venäjän sitten hyökättyä Ukrainaan, naisten ja tyttöjen kerrotaan kärsivän. Eduskunnan Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmä ja Plan International Suomi ovat huolissaan siitä, että ”teini-ikäisten tyttöjen ja nuorten naisten on usein vaikeampi saada seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita” (HS 25.2). UN Women Suomi puolestaan kampanjoi Ukrainan naisten ja heidän perheidensä auttamiseksi ja sen emojärjestö UN Women kertoo olevansa sitoutunut ”tukemaan Ukrainan kansaa, erityisesti sen naisia ja tyttöjä”, koska ”nykytilanne vaarantaa kaikkien ukrainalaisten turvallisuuden ja lisää erityisesti naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa sukupuolittuneen ja seksuaalisen väkivallan riskiä”.
Emme ole yrityksistämme huolimatta löytäneet yhtään tahoa, joka osoittaisi vastaavalla tavalla kohdistettua huolta, kiitollisuutta taikka empatiaa miehille ja pojille. Miehille ja pojille, jotka sukupuolensa perusteella ovat jo heittäneet henkensä sodissa. Miehille ja pojille, jotka pakotetaan tappamaan, jotka alistetaan suoraan kuolemanvaaraan ja jotka erotetaan perheistään. Miehille ja pojille, jotka myös rauhan aikana huolehtivat maanpuolustuksen harjoittelusta palkatta.
Miesten kohtaamat ongelmat ja heidän uhrauksensa eivät saa niiden vaatimaa huomiota. Konfliktien aikana miesten väkivaltainen kuolleisuus kasvaa, vammautumiset ja loukkaantumiset lisääntyvät ja sekä fyysinen että psyykkinen terveys vaarantuu. Silti laajalla, empatiakyvyttömällä toimijajoukolla näyttää Suomessa olevan resursseja vain naisten ongelmien esittelyyn myös tällaisina järkyttävinä aikoina. Niin kauheaa kuin seksuaalinen väkivalta onkin, tappaminen on silti äärimmäisempää väkivaltaa.
Комментарии